Perquè el cel és blau

i els núvols són blancs?

Alerta amb el Sol!

Posted by Costa M. a 9 Març 2009


Tot i que encara falten uns dies perquè arribi la primavera, amb l’arribada del bon temps ens ve de gust passar més estones a l’aire lliure i per tant exposar-nos directament a la llum solar, i en concret a la llum ultraviolada del Sol, la qual pot ser molt perjudicial.

La radiació ultraviolada (UV) és la radiació electromagnètica amb una longitud d’ona que va aproximadament des dels 400 nanòmetres fins als 15 nanòmetres.

El Sol emet radiació UV en les formes UVA, UVB i UVC però a causa de l’absorció per part de l’atmosfera terrestre, el 99% dels raigs ultraviolats que arriben a la superfície de la Terra són del tipus UVA. La radiació UVB és parcialment absorbida per l’ozó i n’arriba una part petita, però no per això menys important, a la superfície de la terra.

Els raigs UVC són els més energètics i els que provoquen més danys dels tres tipus de radicació UV. Però se’ls hi dona menys importància ja que són filtrats en gairebé la seva totalitat pels gasos presents a l’atmosfera (l’oxigen i l’ozó). Els nivells de radiació UV que arriben a la terra tenen molt a veure amb l’aprimament de la capa d’ozó, altrament dit, forat de la capa d’ozó, del qual ja en parlarem un altre dia.

rad5

Efectes beneficiosos de la radiació UV:

Un dèficit d’exposició a la llum solar (concretament a la UVB) també pot ser motiu d’emmalaltir ja que el cos necessita la radiació solar per induir la fabricació de vitamina D a la pell. S’ha estimat que desenes de milers de morts prematures anualment a EUA són a causa de càncers deguts al dèficit de vitamina D. Un altre problema que causa la falta de vitamina D és la baixa absorció de calci, el qual pot produir problemes futurs en els óssos.

La radiació també proporciona aplicacions mediques. En el tractament de la psoriasis i el vertigen.

Efectes perjudicials de la radiació UV:

Una sobreexposició a la radiació UVB pot causar danys directament al ADN, cremades solars i fins hi tot càncer de pell. En els humans una exposició prolongada d’exposició solar pot resultar en una malaltia aguda o crònica amb efectes a la salut de la pell, els ulls o al sistema immunitari. I això no només afecta a les pells més clares, sinó a totes, fins hi tot les més bronzejades, per tant és molt important la protecció per tothom.

rad6

–      Efectes cutanis:

 • L’eritema és l’efecte agut més conegut de l’exposició excessiva a la radiació UV (l’envermelliment de la pell o cremada).
 • Acceleració de l’envelliment de la pell, arrugues i sequedat.
 • L’exposició crònica a la radiació UV ocasiona també varis canvis de tipus degeneratiu en les cèl·lules, teixit fibrós i en els vasos sanguinis de la pell, com ara les peques i nevus.

–      Càncers de pell no melànics.

–      Melanomes malignes: principal causa de mort per càncer de pell. Sobretot tenen un factor de risc elevat les persones de pell clara, ulls blaus i cabell ros. Normalment també són persones que no queden mai morenes, sinó que sempre s’envermelleixen i prou.

–      Efectes oculars: cal protegir sempre els ulls a la platja o a la muntanya, ja que són dos medis amb una alta reflectivitat que fan augmentar el nivell de radiació.

 • Fotoqueratitis i fotoconjuntivitis: són efectes aguts de l’exposició a la radiació UV. Son dolorosos però reversibles
 • Les cataractes: són la principal causa de ceguera al món.

–      Sistema immunològic: cada vegada hi ha més estudis que demostren l’existència d’un efecte immunodepressor sistemàtic per l’exposició a la radiació UV, tan aguda com de dosi baixa. En conseqüència, l’exposició al Sol, pot augmentar el risc d’infeccions víriques, bacterianes, parasitàries o fúngiques; i fins hi tot reduir l’eficàcia de les vacunes.

Alerta: cal anar molt en compte amb els nens/es ja que són un grup d’alt risc. Tots els menors de 15 anys tenen la pell i els ulls sensibles i cal protegir-los bé i educar-los per evitar exposicions excessives. Els nens menors d’un any mai han d’exposar-se directament al Sol.

Factors ambientals que tenen influencia sobre el nivell de radiació UV que arriba a la superfície terrestre:

 • Altura solar en el cel, nivell de radiació UV. El màxim de radiació te lloc Durant les hores del migdia a l’estiu.
 • Latitud, els nivells més elevats són a prop de l’equador.
 • Cobertura de núvols, la radiació UV és més elevada en núvols serens. Però en cels ennuvolats la radiació UV també pot ser elevada per l’efecte de la dispersió deguda a les mulleu-les d’aigua, per ex.
 • Altitud, a altituds altes hi ha una atmosfera més fina, la qual filtra menys les radiacions UV. Cada 1000m incrementa en altitud, els nivells poden augmentar entre un 10% I un 12%.
 • Ozó, l’ozó absorbeix bona part de la radiació UV.
 • Reflexió de la superfície de la Terra.

rad7

Per tant, és important prendre el Sol per estar sans, però més important és fer-ho de manera segura i amb moderació, seguint les instruccions del tríptic següent editat per la OMS (Organització mundial de la Salut), i sobretot anant molt en compte amb els nens i menors:

Podeu descarregar-vos el triptic aquí: solaruvflyer2006_es

rad12rad21

Resum:

rad3

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: