Perquè el cel és blau

i els núvols són blancs?

CANVI CLIMÀTIC: Causes del canvi

Posted by Costa M. a 15 Abril 2009


La variació de les concentracions atmosfèriques de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) i aerosols, i els canvis de la coberta terrestre i la radiació solar, alteren l’equilibri energètic del sistema climàtic.

Les emissions mundials de GEH com a resultat de les activitats humanes han augmentat des de l’era preindustrial, amb un increment del 70 % entre 1970 i 2004 (figura 3).

 fig32

El diòxid de carboni (CO2) és el GEH antropogènic més important. Les seves emissions anuals van augmentar al voltant d’un 80 % entre 1970 i 2004. La disminució a llarg termini de les emissions de CO2 per unitat d’energia subministrada va invertir la seva tendència a partir de l’any 2000.

 

Les concentracions atmosfèriques mundials de CO2, metà (CH4) i òxid nitrós (N2O) han augmentat notablement com a resultat de les activitats humanes des de 1750 i són actualment molt superior als valors preindustrials, determinats a partir de testimonis de gel que abasten molts mil·lennis.

 

Les concentracions atmosfèriques de CO2 (379 ppm) i de CH4 (1.774 ppm) el 2005 superen de molt l’interval natural de valors dels últims 650.000 anys. L’increment de la concentració mundial de CO2 es deu principalment a la utilització de combustibles d’origen fòssil i, en una part apreciable però menor als canvis d’ús de la terra.

És molt probable que l’augment observat en la concentració de CH4 sigui deguda principalment a l’agricultura i a la utilització de combustibles d’origen fòssil. L’augment del metà ha estat menor des de principis dels anys 90, de forma consistent amb les emissions totals (suma de fonts humanes i naturals), que han estat constants durant aquest període. L’increment de la concentració de N2O procedeix principalment de l’agricultura.

Existeix un grau de confiança molt alt en què l’efecte net de les activitats humanes des de 1750 ha estat un increment de la temperatura.

 

La major part de l’augment observat de la mitjana mundial de temperatura des de mitjans del segle XX es deu molt probablement a l’increment observat de les concentracions de GEH d’origen humà. És probable que s’hagi experimentat un escalfament antropogen apreciable en els últims cinquanta anys de mitjana per a cada continent, a excepció de la regió antàrtica (figura 4).

Canvis de temperatura a nivell mundial i continental

Figura 4. Canvis observats de la temperatura superfi cial a escala continental i mundial, comparats amb resultats simulats mitjançant models de clima que contemplen paràmetres naturals o paràmetres naturals i antropògens conjuntament. Les mitjanes desenals de les observacions corresponents al període 1906-2005 (línia negra) apareixen representades gràfi cament respecte del punt central de la dècada i respecte la mitjana corresponent al període 1901-1950. Les línies de traços denoten una cobertura espacial inferior al 50 %. Les franges blaves mostren l’interval comprès entre el 5 % i el 95 % en base a 19 simulacions efectuades mitjançant cinc models climàtics que incorporaven únicament els forçaments naturals originats per l’activitat solar i els volcans. Les franges vermelles mostren l’interval comprès entre el 5 % i el 95 % en base a 58 simulacions obtingudes de 14 models climàtics que incorporen tant els forçaments naturals com els antropogènics.

 

 

En els últims 50 anys, la suma dels efectes dels paràmetres d’origen solar i volcànic probablement haurien produït un refredament. Les pautes d’escalfament observades i la seva variació han estat simulades únicament mitjançant models que contemplen paràmetres antropogènics. Hi continua havent dificultats per simular i atribuir els canvis observats de temperatura a escales inferiors a la continental.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: