Perquè el cel és blau

i els núvols són blancs?

Els ciclons i el canvi climàtic

Posted by Costa M. a 2 Mai 2009


La comunitat científica no es posa d’acord en una hipotètica relació entre el canvi climàtic i l’increment en el nombre de ciclons tropicals observat en els darrers anys -especialment pel que fa a l’Atlàntic Nord- i la virulència d’aquests. Malgrat tot, però, els defensors d’aquesta relació causa-efecte tenen diversos arguments a favor seu. Així, hom apunta com a possibles símptomes d’aquest vincle diversos fenòmens succeïts a les darreres dècades que surten clarament de la normalitat:

  • D’una banda, l’excepcionalitat de la temporada d’huracans de 2005 a l’Atlàntic, que va batre un gran nombre de rècords: mai s’havien registrat 28 ciclons en un sol any; d’aquests, mai 15 s ‘havien convertit en huracans; mai en una temporada hi havia hagut 4 huracans de categoria 5; l’huracà Wilma arribà a la pressió més profunda mai enregistrada (882 hPa); s’esgota la llista de noms i va caldre recórrer per primer cop a la història a l’alfabet grec per anomenar sis ciclons, el darrer dels quals fins i tot, no és dissipador fins al gener del 2006.
  • En segon lloc, l’atípica formació, l’any 2004 de l’huracà katrina, al sud de l’oceà Atlàntic, prop del Brasil.
  • D’altra banda, la inusual formació de l’huracà Vince, prop de Madeira l’octubre de 2005, per bé que arribà convertit en una simple depressió tropical a les costes del Marroc i Andalusia.
  • Més definitives semblen les dades que ofereix el quadre següent (font: NOAA), segons el qual la mitjana d’huracans a l’Atlàntic ha experimentat un notable increment en els darrers decennis:

huracans_taula

Segons el 4art Informe d’Avaluació del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), Base de la ciència física, realitzat l’any 2007, existeixen proves d’observacions de l’augment de la intensitat de l’activitat ciclònica tropical al Atlàntic Nord des d’aproximadament 1970. Això correspon amb l’augment de la TSM (temperatura superficial del mar) tropical. A més, s’indica l’augment de la intensitat de l’activitat ciclònica tropical en altres regions on és més gran la preocupació per la qualitat de la informació. La variabilitat multidecennal i la qualitat dels registres de ciclons tropicals previs a les observacions de rutina dels satèl·lits al voltant de 1970 compliquen la detecció de tendències a llarg termini de la activitat dels ciclons tropicals. Per tant, no existeix una tendència evident de la quantitat anual de ciclons tropicals.

Càlculs del potencial de destrucció dels ciclons tropicals mostren una tendència ascendent important a partir de mitjans del 1970, amb una tendència cap a períodes de vida més llargs i de major intensitat. Les tendències també es manifesten a la TSM, una variable important coneguda pel seu influència en el desenvolupament dels ciclons tropicals (vegeu Gràfic RT.11)

.anomalies

Les variacions del nombre de ciclons tropicals total es deuen al fenomen ENSO i a la variabilitat decennal, que a més, provoca una redistribució de la quantitat i les trajectòries de les tempestes tropicals. La quantitat d’huracans en l’Atlàntic Nord es va comportar per sobre del normal (basat en 1981-2000) en nou dels deu anys del període de 1995 a 2005.

Segons una franja de models que s’han utilitzat en l’elaboració del 4art Informe d’Avaluació del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) realitzat l’any 2007, és probable que en el futur els ciclons tropicals (tifons i huracans) siguin més intensos, amb màxims més accentuats de la velocitat del vent i major abundància de precipitacions intenses, tot això vinculat al constant augment de la temperatura superficial dels mars tropicals. Amb un menor grau de confiança, les projeccions indiquen una disminució global del nombre de ciclons tropicals.

Concretament, l’informe diu textualment, que els estudis recents amb models mundials millorats, amb un índex de resolució d’aproximadament 100 a 20 km, indiquen canvis futurs en la quantitat i intensitat  dels ciclons tropicals futurs (tifons i huracans). Una síntesi dels resultats dels models fins a la data indica, per a un clima futur més càlid, un augment de la intensitat màxima del vent i un increment de la intensitat de les precipitacions mitjana i màxima en els ciclons tropicals futurs, amb la possibilitat d’una disminució en el nombre d’huracans relativament febles i l’augment de la quantitat d’huracans intensos.

Tanmateix, es preveu que la quantitat total de ciclons tropicals disminueixi a nivell mundial. L’augment en la proporció d’huracans molt intensos observat clarament des de 1970 en algunes regions va en la mateixa direcció, però és molt més gran que el projectat pels models teòrics.

També cal tenir en compte que una de les incerteses clau, que el mateix informe defineix, és que la informació sobre la freqüència i intensitat dels huracans és limitada abans de l’ús de satèl·lits. I que existeixen interrogants sobre la interpretació del registre del satèl·lits.

Ull de l'huracà Ivan vist des de l'Estació Espacial Internacional, Setembre 2004. NASA.

Ull de l'huracà Ivan vist des de l'Estació Espacial Internacional, Setembre 2004. NASA.

Segons el Document tècnic VI de l’IPCC, titulat “El canvi Climàtic i l’aigua”, del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el canvi climàtic, i editat el juny del 2008, s’ha observat que en els tres darrers decennis, l’Amèrica Llatina ha estat sotmesa a […] un augment de la freqüència d’extrems climàtics tals com […] el cicló Katrina a l’Atlàntic Sud (2004), o l’estació d’huracans de 2005 (sense precedents en la regió del Carib). La freqüència de desastres relacionats amb el clima va augmentar en un factor de 2,4 entre 1970-1999 i 2000-2005, continuant així la tendència observada durant dels anys 90. Només s’ha quantificat econòmicament un 19% dels fenòmens esdevinguts entre 2000 i 2005, que representen unes pèrdues de gairebé 20.000 milions de dòlars (Nagy et al., 2006).

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: