Perquè el cel és blau

i els núvols són blancs?

FOTOPROTECTORS

Posted by Costa M. a 11 Mai 2009


Atenent a les consultes que he rebut i demandes de més informació sobre les cremes solars, us deixo aquí uns consells i recomanacions a tenir en compte:

No tothom té la mateixa pell

Per evitar els efectes negatius del sol, la pell disposa de diversos mecanismes naturals. El més important és el realitzat per la melanina, una substància capaç d’absorbir la radiació solar. La seva producció s’estimula amb l’exposició solar i determina el bronzejat. Però la resposta de la pell davant l’exposició solar no és uniforme en tots els individus. En aquest sentit, hi ha sis tipus de pell: la corresponent al fototip I, de persones que sempre es cremen i mai es bronzegen; al fototip II, d’individus que sempre es cremen i es bronzegen lleugerament; al fototip III, de persones que poques vegades es cremen i es bronzegen gradualment; al fototip IV, dels individus que mai es cremen i sempre es pigmenten, i als fototips V i VI, de les ètnies pigmentades i negra, respectivament.

Protectors solars

La numeració de l’envàs indica el factor de protecció solar, que és el número de vegades que podem multiplicar el temps d’exposició solar abans que es produeixi eritema. Això vol dir que si una persona presenta eritema després de deu minuts d’exposició, amb un filtre 6 podria estar fins a 60 minuts sense cremar-se.
La major part dels filtres solars ofereixen una bona protecció als UVB però no a l’acció dels UVA. Per aquest motiu, l’ús habitual de filtres solars pot proporcionar una falsa idea de fotoprotecció. Això es pot evitar utilitzant filtres d’ampli espectre que ofereixen protecció davant els UVB i els UVA. Als envasos dels filtres solars d’ampli espectre apareixen dos números: el primer és l’índex de protecció als UVB i el segon als UVA. Els filtres normals només estan identificats amb el factor de protecció dels UVB.

A més, cal comprovar que el filtre és de confiança i que es troba en bones condicions. Alguns filtres químics són inestables quan s’exposen a la llum i la calor i s’han de guardar a l’ombra.

Sigui com sigui, la utilització dels filtres solars no ha de substituir altres precaucions com evitar l’exposició solar i cobrir la pell amb roba. Els filtres solars sempre han de ser de protecció elevada (FPS 15 o superior) i el seu ús es obligatori en els nens. També és obligatori l’ús de filtres solars amb protecció elevada en les persones amb un fototip I, II i III i en totes les persones que habitualment estan sotmeses a una intensa exposició solar.

Tot i així, cal tenir en compte que l’ús de filtres solars no elimina els riscos que comporta prendre el sol, només els disminueix. L’ús d’un filtre solar en cap cas ha de ser un argument per incrementar la durada de l’exposició solar, especialment si s’utilitzen productes que no cobreixen l’espectre dels UVA. També s’ha de tenir clar que no existeix cap manera de bronzejar-se sense risc, inclòs el bronzejat amb fonts artificials d’UVA.


Quin és el factor més adequat a la meva pell?

Els acrònims FP, IP i SPF són diferents maneres per anomenar l’índex o factor de protecció, i el número que els acompanya indica el temps que pot exposar-se la pell protegida sense que es cremi enfront la radiació ultravioleta.

taula_fotoproteccio

Recomanacions orientatives del Departament de Sanitat i Seguretat Social segons l’UVI (Nivell de Radiació)

A la Península Ibèrica el nivell de radiació UVI varia entre 2 a l’hivern i 10 a l’estiu, arribant inclús a 14 a les Illes Canàries. Si es vol saber l’Índex UVI exacte de la provincia en què es troba, pot consultar la previsió en el següent enllaç de l’Agencia Estatal de Meteorología.

El nivell de radiació a Girona també el podeu consultar, gairebé a temps real, a la web del Departament de Física: http://copernic.udg.es/

Es poden trobar fotoprotectors dels diferents índex de fotoprotecció i amb diferents maneres d'aplicació: crema, oli, pulveritzador, etc...

Es poden trobar fotoprotectors dels diferents índex de fotoprotecció i amb diferents maneres d'aplicació: crema, oli, pulveritzador, etc...

Autobronzejadors

Els autobronzejadors contenen preparats capaços de reaccionar amb la queratina i altres proteïnes epidèrmiques donant-los color (atenció!, aquest color no és melanina, per tant, no protegeix). En no intervenir els raigs UV, no contenen protectors. Tot i així cal aplicar-los amb compte si es volen evitar irregularitats en la pigmentació.

Protectors resistents a l’aigua

Un dels aspectes dels fotoprotectors que s’ha de considerar és la capacitat de quedar-se a la pell quan aquesta entra en contacte amb un mitjà humit (l’aigua del mar, de les piscines, o la suor), i això és conseqüència directa del seu excipient.

Aquesta característica s’obté incloent determinats derivats acrílics en la formulació del producte, com per exemple, les silicones.

Hi ha dues classificacions possibles per als productes resistents a l’aigua:

 • Water-resistant: quan el fotoprotector no ha perdut la capacitat protectora (el seu FPS) després de 40 minuts de natació o estada continuada dins l’aigua. Per avaluar-lo es prova sobre l’esquena de banyistes que neden durant períodes de 20 minuts.
 • Waterproof: quan el fotoprotector actua durant més de 80 minuts després d’entrar en contacte amb l’aigua.

Per obtenir un resultat òptim de la utilització d’un fotoprotector, cal seguir aquestes quatre normes bàsiques:

 • Aplicar el fotoprotector a casa, mai a la platja o a la piscina.
 • Fer-ho sobre la pell neta i ben seca.
 • Aplicar-lo 30 minuts abans d’exposar-se al Sol.
 • No estalviar-ne, posar-ne en quantitat i uniformement per tot el cos.

Respectades aquestes normes, també caldrà tenir en compte les següents recomanacions:

 1. Evitar les polvoritzacions d’aigua durant les exposicions.
 2. Evitar els perfums i les colònies alcohòliques que contenen essències vegetals, perquè són fotosensibilitzants.
 3. Triar el fotoprotector més indicat atenent el fototipus. S’ha de triar el protector solar adequat a cada pell. Hi ha protectors que protegeixen més i d’altres menys i n’hi ha d’especials per a infants. Per saber quin és el més adequat, el millor és consultar al metge o al farmacèutic. El que està clar és que quan més blanca sigui la pell, més factor de protecció (FPS) necessitarà.
 4. Fer-ne servir encara que s’estigui a l’aigua tant del mar com de la piscina, ja que, com que s’està fresc pot ser que no ens n’adonem fins que sortim de l’aigua i semblem un semàfor vermell.
 5. Fer-ne servir, tot i que estigui núvol, o quan s’estigui sota el para-sol. Com passa amb l’aigua, els rajos solars travessen els núvols i ens toquen la pell, per més que nosaltres no notem l’escalfor. Quan estem sota el para-sol, també tenim risc de cremar-nos, ja que els rajos de sol “reboten” a la sorra i es desvien cap a nosaltres.
 6. No exposar-se al sol entre les 11 i les 15 hores.
 7. Protegir-se el cap amb un barret o gorra amb visera; els ulls amb ulleres adequades, i els llavis amb protector labial. I, si s’ha d’estar moltes hores al sol, el millor és protegir-se el cos també amb una samarreta, almenys durant una estona.
 8. Estar en moviment. No és gens aconsellable estirar-se al sol i mantenir-se immòbil durant hores.
 9. Beure aigua o líquids per evitar la deshidratació.
 10. Determinats medicaments poden provocar reaccions a l’exposició solar.
 11. Repetir l’operació d’untar-se de protector vàries vegades al dia, ja que aquest només protegeix durant unes hores.

Recorda: cal començar per un FPS alt, sobretot la primera setmana d’exposició solar, i anar rebaixant-lo en els dies posteriors.

Aquestes mesures les haurien de prendre tots els membres de la família, però en especial els més petits i els avis, que tenen la pell més dèbil, així com aquelles persones que tinguin problemes de pell o siguin molt blanques.
I és que amb el sol no s’hi juga!

Font: Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Hospital Germans Trias i Pujol i Isabel Bielsa (Dermatòloga)

Anuncis

2 Respostes to “FOTOPROTECTORS”

 1. Salvador said

  Molt bé, Montse! Un tema important amb una informació molt útil. Jo hi afegiria tres detalls:

  1) S’ha d’anar al dermatòleg periòdicament, preferentment abans de l’estiu, perquè ens repasi.

  2) Convindria tenir present l’alçada a la que estarem. La diferència entre els nivells de radiació a 3.000 i a nivell del mar no és despreciable. Ho han de tenir en compte els excursionistes. Els esquiadors s’estimen més no fer-ho perquè es noti.

  3) Convé generalitzar l’ús del barret sempre que estiguem a l’exterior, no només a la platja, d’excursió o quan anem an kaiac. A banda de les insolacions, ajuda molt. T’ho dic de memòria, però crec que hi ha un treball de’n Jeff Saburg sobre el tema, que obtenia una ombra promig del 50% pel fet portar barret.

  A més, el barret és extremadament útil per altres raons. És elegant i, com que quan entrem en un lloc tancat ens l’hem de treure, així sabem què fer amb les mans ara que no fumem.

 2. Costa M. said

  Molt interessant!

  És cert, tot això em vaig oblidar de dir-ho, i en cas de dubte sobre alguna piga o taca a la pell també s’ha d’acudir a l’especialista, ell és qui ens aconsellarà millor i ens farà les proves necessàries.

  Gràcies per les teves aportacions Salvador, sempre són d’agrair.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: