Perquè el cel és blau

i els núvols són blancs?

El NOAA informa: la temperatura global de la superfície del mes de setembre del 2009 va ser el segon més calorós

Posted by Costa M. a 1 Novembre 2009


El NOAA (National Oceanic and Athmosferic Administration, US) recentment ha informat a la seva pàgina web que la temperatura de la superfície dels oceans i la terra globalment combinades han batut un rècord de ser el segón setembre més calorós; d’acord amb el “National Climatic Data Center” que el NOOA té a Asheville, Carolina del Nord.

Basat en els registres que es remunten fins al 1880, els analisis mensuals que fa el  “National Climatic Data Center” és una part de la sèrie de serveis que el NOAA ofereix.

Científics del CNDC també van informar que la mitjana de la temperatura de la superfície de la terra per setembre va ser la segona més calorosa de la història, darrere de la de l’any 2005. A més, la temperatura global de la superfície de l’oceà estava empatada amb el cinquè any més calorós registrat durant un setembre.

sept_globalstats

Anomalies de la temperatura global de la superfície (º F) pel mes de setembre de 2009. (Font: NOAA)

Global Temperatre Highlights:

  • La temperatura de la superfície de l’oceà i de la terra globalment combinada va ser de 1,12ºF per sobre de la mitjana del segle XX de 59,0 ºF. Per separat, la temperatura global de la superfície terrestre va ser de 1,75 ºF per sobre de la mitjana del segle XX de 53,6 ºF.
  • La major calor es va produïr a través del Canadà i al nord i l’oest dels Estats Units. Més càlides del normal també van prevaler les condicions de tot Europa, la major part d’Àsia i Austràlia.
  • La temperatura de l’oceà a tot el món vinculats amb el 2004 com el cinquè més calorós de setembre sobre registre, 0,90 ºF per sobre de la mitjana del segle XX de 61.1 ºF. L’oceà Antàrtic, a prop del sud i el Golf d’Alaska apareix més fresc notable de les temperatures mitjana.

Altres aspectes destacats:
  • De gel del mar Àrtic cobria una mitjana de 2.1 milions de quilòmetres quadrats al setembre (la tercera més baixa per a qualsevol setembre des que van començar els registres el 1979). La cobertura va ser de 23,8% per sota de la mitjana de 1979-2000, i el 13 de setembre consecutius per sota de la mitjana de gel del mar Àrtic mesura.
  • Del mar de gel de l’Antàrtic mesura al setembre va ser del 2,2% per sobre de la mitjana de 1979-2000. Aquest va ser el tercer grau de setembre al registre, per darrere de 2006 i 2007.
  • Typhoon Ketsana 2009 es va convertir en el segon cicló tropical més mortal fins ara, arribant gairebé a cobrar-se 500 vides a les Filipines, Cambodja, Laos i Vietnam. La tempesta va afectar Filipines el 26 de setembre, deixant el 80% de Manila submergida.

El gel marí de l’Àrtic assoleix el 3er mínim més baixen extensió:

El 12 de setembre del 2009, l’extensió del gel marí a l’Àrtic va arribar al tercer nivell més baix mai registrat des que els registres per satèl lit van començar al 1979. El “National Snow and Ice Data Center” estima que la mesura global va descendir a 5,1 milions de quilòmetres quadrats, molt per sota de la mínima mitjana de 6,71 milions de quilòmetres quadrats (1979-2000). Només en els anys 2007 i 2008 hi ha hagut menor extensió de gel. El petit augment el 2009 es va deure principalment a la difusió de gel causada pels forts vents polars. La concentració de gel i el seu gruix, però, no han augmentat.

A l’enllaç següent podreu veure un vídeo molt il·lustratiu d’aquest fet:

http://www.nnvl.noaa.gov/MediaDetail.php?MediaID=306&MediaTypeID=2

Requisits tecnològics: Adobe Flash Player, Apple QuickTime
Referència: National Snow and Ice Data Center de notícies
Copyright: National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: