Perquè el cel és blau

i els núvols són blancs?

L’acomiadament d’un científic immobilitza una màquina d’un milió d’euros

Posted by Costa M. a 2 Novembre 2009


Sembla ser que la manca de recursos en la investigació ja comencen a presentar els primers símptomes i així mateix es pot comprobar en aquest desafortunat exemple:

L’acomiadament d’un científic immobilitza una màquina d’un milió d’euros
Font: La Voz de Galicia.es

L’espectròmetre analitza gasos de sediments per conèixer les condicions climàtiques d’altres èpoques i el científic  en qüestió és l’únic a Espanya que fa servir un aparell d’avantguarda del qual només hi ha vuit en tot el món.

Fernandez_espectometro de gases
Daniel Fernández, al costat de l’espectròmetre de gassos nobles, una màquina que reconstrueix el passat geològic

La màquina del temps s’ha aturat. Ara està aturada per una avaria tècnica per actualitzar les seves prestacions, però sobre ella plana el tancament definitiu. S’ha quedat sense el seu guardià. La màquina és un espectròmetre de masses de gasos nobles, una mena de finestra al passat que permet reconstruir a partir de gasos com el xenó tancats en els sediments les condicions ambientals, climàtiques i geològiques que s’han produït al llarg de la història de la Terra i elaborar també models fiables per determinar què passarà en el futur. I el seu guardià és un investigador a l’atur del programa Parga i Pondal que ha creat el laboratori de Geogronología a l’Institut Geològic Isidro Parga Pondal de la Universidade da Coruña.

Daniel Fernández Mosquera, format en estades durant els darrers deu anys en l’especialitat de núclids cosmogènics a la Universitat de San Diego (Califòrnia), és l’únic investigador de tot Espanya que sap com funciona l’espectròmetre, que ha posat en marxa amb cura i paciència i que fins i tot ha contribuït al seu disseny. Però ara s’ha quedat a l’atur. Ha superat totes les proves que havien demanat i ha obtingut l’acreditació Manuel Colmeiro, per la qual la Xunta finança al centre receptor que l’aculli indefinidament, en aquest cas la Universidade da Coruña, els tres primers anys de contracte. No obstant això, la institució no ha creat la plaça de la seva àrea, amb el que no es pot competir per ella.

Finançament europeu

Sense l’aportació de Fernández Mosquera, la màquina, que ara està inoperativa temporalment perquè el fabricant està millorant la sensibilitat dels detectors, serà un mer trasto. Un objecte decoratiu que ha costat 800.000 euros (xifra que s’aproxima al milió amb les millores introduïdes) i que ha estat finançat per fons públics: el 70% ho ha pagat la Unió Europea i el 30% restant la Universidade da Coruña.

I també es perdrà una cosa potser més important que els diners: l’oportunitat de situar Galícia en l’avantguarda mundial d’una ciència incipient que ajudarà a conèixer processos naturals que fins ara estaven fora de l’abast de la tecnologia, tant en la Terra com en altres planetes. La màquina és l’única que existeix a Espanya i una de les vuit de tot el món.

Interès mundial

«Ara que hem muntat la màquina, que és quan podem desenvolupar aplicacions i resultats interessants, que ens comencen a conèixer en el món i que s’interessen per la nostra feina, és quan hem de parar“, explica Daniel Fernández. El seu futur? Ho desconeix: «Em van dir-explica-que potser podia optar a una plaça d’aquí a un any, però esperem que abans es pugui trobar una solució. M’agradaria seguir treballant a Galícia, i crec que el treball i la inversió realitzada fins ara mereixen buscar solucions en benefici de tots ».

L’espectròmetre de masses de gasos nobles té múltiples aplicacions: des de la mesura i determinació dels processos d’erosió, fins a la reconstrucció del clima i la geologia de la Terra, la fixació del temps de recàrrega dels aqüífers subterranis, cosa que permetrà una millor gestió de l’aigua, o l’estudi dels meteorits i la seva autentificació.

«Podem mesurar processos naturals que fins ara estaven fora del nostre abast, tant en la Terra com en altres planetes. Estàvem en la millor de les situacions per tirar endavant, però aquest treball pot perdre’s ara », apunta Mosquera.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: