Perquè el cel és blau

i els núvols són blancs?

Èxit d’afluència a la conferència a càrrec de Francesc Mauri a la FC (UdG)

Posted by Costa M. a 20 Novembre 2009


Per la Diada de St. Albert, patró dels estudiants de ciències, es van organitzar varies activitats. N’he volgut destacar una ja que va tenir una gran assistència de públic i crec que va ser una experiència molt positiva per tots els assistents.

Va ser la conferència que va tenir lloc a l’Aula Magna a càrrec de Francesc Mauri (home del temps de TV3) i que portava per títol:

“El canvi climàtic: què hi podem fer”

Francesc Mauri, conferenciant (Setmana de la Ciència, Facultat de Ciències, UdG)

 

Encara que siguin en molt mala qualitat, he volgut posar aquestes fotografies perquè veieu com estava de plena l’aula magna de la facultat de ciències per sentir i veure en directe la conferència de’n Francesc Mauri:

Aula Magna (Facultat de Ciències, UdG)

 

Molta gent es va quedar sense poder seure, o directament va seure al terra:

Aula Magna Facultat de Ciències, UdG, durant la conferència de'n Francesc Mauri.

 

En Francesc Mauri és conegut pels molts anys que fa que surt a la petita pantalla com a home del temps a TV3, però també ha treballat a la ràdio i al SMC. A més, en contra del que molts ens pensàvem, ell és geograf de formació (i no físic, com la gran majoria de metoròlegs). Però, si s’ha de remarcar un fet característic d’ell és que es defineix com a autodidacte; li agrada molt aprendre coses sempre que pugui durant tota la vida i pel seu compte. Crec que això es mereix un punt positiu a favor de la seva manera de ser, ja que no es conforma amb el que ja sap i prou, sinó que va més enllà i intenta aprendre més cada dia i donar-ho a conèixer a quanta més quantitat de gent possible millor, que és el més important! (nota: per aquesta raó, per exemple, jo faig aquest blog… no es pot comparar la magnitud a la que abarca, però tot és començar, no? :-D).

 

Resumint molt tota la exposició de la conferència que ens va fer i saltant al pas final de “Què hi podem fer nosaltres individialment contra al canvi climàtic” va arribar a la conclusió que:

1. Separar els residus que generem i portar-los als contenidors de reciclatge que els pertoquen és una gran gesta, encara que no ens ho sembli.

2. Optar per tenir un automòvil més racional pel que fa al consum de gasoil en litres/km, tals com, les noves marques anomenades ecomotive o semblants, que han anat apareixent en els últims temps i que garanteixen un consum més baix de gasoil per km recorregut (uns 2-3 l/km, segons si és per ciutat o per carretera), i així no s’emetrien tants gasos d’efecte hivernacle. També va fer referència al tema d’anar a la velocitat adeqüada tal i com tots sabem, per tal de no consumir excessiu combustible i emetre gassos innecessaris.

3. L’energia a casa: Apagar tots els pilots vermells d’stand-by, ja que en principi tenen un consum despreciable, però si sumem tots els pilots vermells de totes les cases d’Espanya que estan encessos sense cap necessitat durant tots els dies de l’any, potser ens podriem estalviar una central nuclear menys a l’estat!! Estem parlant d’un ordre de magnitud molt elevat, i només es tracta de fer un gest molt petit, apagar els pilots d’stand-by!!

 

A part, també va parlar d’utilitzar bombetes de baix consum i de les energies renovables. I jo encara hi afegiria: tenir uns hàbits correctes a casa, com per exemple: apagar les llums de les habitacions on no hi estiguem, i un llarg etc… que són hàbits que no costa gens d’anar-los adquirint (si no els has après de petit) i que poden canviar el món a la llarga si tots hi col·laborem. 

Jo personalment ja he començat a seguir alguns dels seus consells, concretament els tercer. Ja solia apagar els leds vermells de la TV, DVD, pantalla del PC, altaveus, etc…, però alguns que no tenia controlats ara els hi he incorporat una simple regleta amb un botó d’aquells ON-OFF i així mentre jo no pulsi ON tot es mantindrà sense corrent i evitarem tenir els stand-by encesos. Alguns potser pensaran que no serveix de res, com en el cas del tema del reciclatge, però l’experiència ens demostrarà que, com deia el capità enciam “Els petits canvis són poderosos!!”, o almenys que cadascú se senti en pau amb si mateix segons l’escala de valors que ha anat elaborant al llarg de la seva vida.

 

 

Tota aquesta sèrie de recomanacions, a part de ser recomanables per al medi ambient i per lluitar contra el canvi climàtic, també ho són en realitat per la nostra butxaca, cosa que en els temps en què estem, de crisi, és d’agraïr poder estalviar, encara que sigui només una miqueta; perquè una mica de cada factura o de cada gasto que tenim al final són uns diners a final d’any considerables.

A part, jo considero, que si no ens posem tots d’acord en canviar (cosa que dificilment passarà, digueu-me negativa si voleu…), el món canviarà, i crec que ho farà molt abans del que ens pensem, i ho farà sense que molta gent estigui preparada per al canvi, el que probocarà mots problemes a nivell global, sobretot pels que menys recursos tinguin per adaptar-se als nous canvis que es produiran.

Per últim, només dir, que fins hi tot, com ha passat i passarà a moltes espècies del planeta, es produïran extincions, i l’espècie humana no deixa de ser una de les que és susceptible a ser-ne partícep. Aquesta reflexió m’ha vingut donada a partir del visionat del documental “La 11a hora”, el qual aborda la crisi ecològica actual com a conseqüència del canvi climàtic, i del petit debat que es va mantenir després de la projecció a l’Aula magna el dia 18/11/09, també dins el marc de la Setmana de la ciència de la UdG. En aquest cas, l’assistència va ser molt més minoritària (unes 20 persones), però no per això va deixar de ser menys interessant.

Finalment agraïr a en Toni que em deixés la càmera de fotos i a la Dolors que fes l’esforç per portar-la. Gràcies!

Anuncis

2 Respostes to “Èxit d’afluència a la conferència a càrrec de Francesc Mauri a la FC (UdG)”

 1. tonet said

  Molt bé, Montse.

  Crec que al llistat que has deixat de’n Mauri del que podem fer per evitar, o més que això esmorteir una mica el canvi climàtic, podriem afegir les seguents coses que podem fer cadascú a casa nostra.

  -Canviar les bombetes de casa per les de baix consum.
  -Quan canviem els electrodomèstics fer-ho pels més eficients.
  -Estalviar aigua i electricitat amb les rentadores amb programes curts i rentar la roba a no molta temperatura.
  -Fer servitr la bicicleta o anar a peu a la feina.
  -Anar a comprar amb bossa o carret de la compra, comprar a granel.
  -Consumir productes de la terra i de temporada.
  -Fer servir l’olla a pressió, estalvia temps i energia.
  -Demana al teu banc que t’envie les factures per correu electrònic i no per correu ordinari.
  -Evitar les piles i en cas de fer-les servir, compra’n de recarregables.

  I bo, no sé són algunes de les coses que cadascú podem fer … si en saps més dis-m’ho.

  felicitats pel blog

 2. Costa M. said

  Moltes gràcies pel teu comentari Toni!!

  És un bon complement a tot el que va dir en Mauri!! n’hi ha tantíssimes de coses que es poden fer a casa, a la feina, etc… depén del grau de compromís que cadascú adquireix o està disposat a adquirir…

  Alguns altres consells:

  – Posar una ampolla d’aigua plena (o similar) dins del dipòsit d’aigua del WC, perquè així no gasti tanta aigua cada vegada que s’estira de la cadena. Això en cas que no es disposi d’un Sr. Roca dels nous, els quals ja compten amb el polsador de 1/2 capacitat o de tota la capacitat.

  – No contaminar l’aigua que anirà a clavegueram innecessàriament, ja que el cost de depuració és molt elevat tant a nivell econòmic com d’energia. O sigui, per exemple, si heu de tirar un paper brut, feu-ho a la brossa (si es pot reciclar millor), mai al WC, ja que el cost de depurar l’aigua és molt més elvat, a part del consum d’aigua afegit al estirar de la cadena per llençar-lo.

  La companyia de l’aigua periòdicament fa campanyes de sensibilització i de foment de l’estalvi d’aigua a través de tríptics que s’adjunten a la correspondència que manté el Servei amb els abonats.

  – A la web de la companyia de gas, per exemple GAS NATURAL: http://www.gestonatural.es/servlet/ContentServer?gnpage=1-1-EE-0&centralassetname=1-1-EE-0-0-1
  http://portal.gasnatural.com/servlet/ContentServer?gnpage=1-1-0&centralassetname=1-1-0-0-0-0-0

  – A la web de la companyia elèctrica: http://www.endesa.es/Portal/es/default.htm
  on pots anar navegant per totes les habitacions de la casa i veure què pots fer per millorar l’eficiència en cadascuna d’elles

  i per descomptat a la web de la generalitat i mediambient (residus, etc…): per saber com s’ha de reciclar, etc… Concretament, he trobat aquest LINK:
  PER NENS: CLIMATE CHANGE (EPA): http://epa.gov/climatechange/kids/index.html que tot hi estar en anglès sembla que està molt bé.

  Personalment crec que el primer i més important és estar informat, llegir i estar al dia sobre aquestes qüestions. El segon pas que trobo imprescindible és parlar amb la familia, amics i coneguts de tota la problemàtica que hi ha al voltant dels canvis que s’estan produïnt en el medi a causa de la contaminació l canvi climàtic global. Hi ha molt bons llibres on informar-se, així com també molt bones pàgines web. Hem de parlar amb ells i explicar-los-hi tot el que nosaltres sabem o hem après.

  – Estalviar energia: quan utilitzem energia hem de ser conscients que estem emetent gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera. O sigui, que sempre que sigui possible hem de mirar d’apagar les llums, la televisió, l’ordinador, etc… si no els estem utilitzant.

  – Mobilitat: Utilitza més la bicicleta, el transport públic o simplement camina. Es pot estalviar molta energia només pel simple fet de no agafar el cotxe en les tasques diàries, a més farem esport, cosa que és molt beneficiosa per la nostra salut i molt probablement estalviarem!

  – Reciclar: quan reciclem enviem menys materials als abocadors i per tant salvem recursos naturals, com ara els arbres, els quals tenen la capacitat d’absorbir un dels gasos més problemàtics amb l’efecte del canvi climàtic, el diòxid de carboni. I a més s’evitarà la contaminació dels sòls on hi ha els abocadors.

  – A l’hora de fer les compres: “When You Buy, Buy Cool Stuff”. Hi ha moltes maneres de millorar el medi ambient, i una d’elles es troba en triar bé a l’hora de fer les compres. Podem escollir marques més respectuoses amb el medi ambient que d’altres, alhora que productes que portin molt menys envasos que altres. Comprar productes amb envasos posteriorment reciclables. O simplement consumir menys en general. Aquesta és una manera de presionar la indústria, ja que és la “llei de la oferta i la demanda” la que mana, i el client té el poder. Tenim una arma molt gran a les nostres mans i no l’estem aprofitant prou. Podem triar quins productes preferim que tirin endavant segons els valors de respecte al medi ambient que mostrin les marques que el fabriquen, transporten, venen, etc… i a vegades crec que no se’n fa prou ús per part de la societat.

  – Energia Solar: molts científics i tecnólegs asseguren que la tecnologia solar està molt més desenvolupada del que “ens volen fer creure”, però tot hi així ens “obliguen” a consumir recursos fóssils no renovables, sobretot petroli i gas Natural. Perquè? perquè no els interessa canviar? Quan els interessarà fer el canvi a les noves tecnologies netes i renovables? quan ja s’hagin esgotat les altres i quan no es pugui fer res en contra del canvi climàtic global? Els govers o qui tingui potestat per fer-ho hauria de presionar o obligar a que tota aquesta tecnologia basada en energies renobables sortís a la llum ja!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: