Perquè el cel és blau

i els núvols són blancs?

AVATAR: la defensa de la naturalesa en totes les seves dimensions que invita a la reflexió

Posted by Costa M. a 16 gener 2010


A petició d’alguns lectors del blog i també de la meva consciència, perquè no dir-ho, em disposo a penjar un post nou, ja que fa molts dies que no actualitzo la pàgina i això no pot ser!! Encara que aquest blog no és de cinefília, ni jo sóc una crítica de cinema, us recomano veure AVATAR, si podeu, i ara us explicaré el perquè.

Fotografia extreta de: http://www.avatarpelicula.es/

Últimament em baso en pel·lícules en els meus posts per a introduïr alguns temes que em semblen interessants per tractar al blog i que m’agradaria poder discutir amb els vostres comentaris. Aquesta vegada l’escollida ha estat Avatar ja que em va impresionar molt quan la vaig anar a veure al cine.

Sobre el film:

Avatar és una pel·lícula èpica, nord-americana, de ciència-ficció, filmada, dirigida i produïda per James Cameron i interpretada per Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez i Stephen Lang.

La pel·lícula està ambientada al 2154 a Pandora, una lluna del sistema estel·lar Alfa Centaure. Majoritàriament, els humans de Pandora es dediquen a la mineria, ja que a Pandora es troba un mineral molt valuós. Mentre, els Na’vis, els indígenes humanoides, resisteixen a l’expansió dels colons humans, ja que posa en perill l’existència dels Na’vi i l’ecosistema de tot el planeta.

L’aventura d’AVATAR porta a l’espectacular a nou món més enllà de la nostra imaginació. La pel.lícula va ser ideada per Cameron fa 14 anys, quan els mitjans tècnics, no permetien fer realitat la seva visió. Ara, després de 4 anys de producció, AVATAR ens submergeix en una experiència cinematogràfica completament nova, on la revolucionària tecnologia inventada per a la pel.lícula, passa desapercebuda davant la contundència dels personatges i la commovedora història.

El nom de la pel·lícula rau als cossos obtinguts a través de l’enginyeria genètica per poder comunicar-se amb els Na’vis.

Font: http://www.fox.es/cinema/avatar i Viquipèdia

Argument:

El 2154, la corporació minera RDA és a Pandora, una lluna del planeta Polyphemus, del sistema estel·lar alfa Centaure. La seva intenció és explotar Pandora per obtenir les seves reserves de unobtainium, un mineral molt escàs i valuós (a la pel·lícula es diu que 1kg d’aquest mineral té un preu de 20.000€ a la Terra, o alguna xifra per l’estil).

Pandora és habitada pels Na’vis, una espècie humanoide de pell blava i amb trets felins. Físicament són més forts i grans (al voltant dels 3 metres d’alçada) que els humans i viuen amb harmonia amb la natura i la deessa mare que anomenen Eywa.

Pandora

Neytiri, de l'espècie Na'vi. Fotografia extreta de: http://www.fox.es/cinema/avatar

Els humans, no poden sobreviure a l’exposició de l’atmosfera de Pandora, si respiren el seu aire uns segons, perden el sentit, una exposició una mica més prolongada, provoca la mort. Per aquest motiu els científics creen els avatars, cossos creats artificialment amb la fisiologia dels Na’vis controlats per humans mentalment a través d’un complexa maquinària. Jake Sully (Sam Worthington), un ex-marine paraplègic, es converteix a última hora el portador de l’avatar del seu germà bessó assassinat (els avatars són intransferibles per motius genètics, només el poden fer anar aquells pels quals han estat dissenyats o en tot cas per un germà bessó gràcies a la similitud genètica). Augustine (Sigourney Weaver), cap del programa Avatar considera que en Sully no està preparat per substituir al seu germà al no saber res de Pandora i del Na’vis, no obstant crear un avatar és molt costós i per tant es veu obligada a quedar-se’l al seu equip tot i relegar-lo a guardaespatlles.

Jake Sully amb el seu avatar.

L’equip de científics que intenten “inventariar” les espècies noves de plantes i animals que hi ha en aquest planeta tant ric de vida també han intentat diverses vegades introduir-se dins “un clan o assentament” de la població indígena Na’vi per apendre els seus costums, perquè ells puguin apendre els dels humans, etc… o sigui, intenten crear una unió pacifica per el bé comú de les dues civilitzacions. Malauradament fins ara tots els intents han estat frustrats, però no vull avançar-vos més.

Els problemes comencen quan volen explotar el mineral tan preuat pels humans i resulta que el filó més gran i proper a la base humana es troba sota l’arbre on viu aquest assentament Na’vi amb el que s’han intentat comunicar. Els militars volen atacar sense miraments i per la força endur-se el mineral cap a la terra, mentre que els científics volen intentar negociar amb els indígens el seu desplaçament per evitar causar els mínims danys possibles a la població i al planeta en general.

Imatge de la tecnologia de què disposen els humans. Es pot veure com mostren a Jake Sully l'estructura de l'arbre que hi ha sobre el jaciment que volen explotar.

Fotograma on s'observa el coronel Miles Quaritch, entestat en que l'única manera de poder explotar la mina és atacant a la població indígena Na'vi per la força bruta.

Però, per poder entendre millor el que us vull transmètre sobre la pel·lícula, primer hauríem  de conèixer una mica més els Na’vi…

Et veig…

Els Na’vi són els habitants “humanoides” de Pandora, la lluna que s’assembla a la Terra en alguns aspectes; tot hi que ben aviat, l’espectador s”adona que el que no té res de semblant al nostre planeta són la mentalitat dels seus habitants si els comparem i equiparem a la dels humans del planeta Terra.

Bàsicament, els Na’vi viuen en total connexió amb el seu planeta, i d’alguna manera el planeta els recompensa per això… en canvi, contràriament, a la Terra sembla que estigui passant el contrari precisament… (i no parlo del futur, sinó del que està passant actualment…). Amb això vull dir que una de les lectures que podem fer de la pel·lícula és la vessant més ecologista que suposo que  el director ha volgut apostar. Ja que per altra banda, es poden fer moltes altres lectures de la pel·lícula, per exemple, n’hi ha que donen molta importància als efectes especials usats en aquesta novedosa pel·lícula, n’hi  ha que aposten per l’entreteniment i l’acció que la pel·lícula els aporta i per això els ha agradat, etc…

Però deixant de banda les altres motivacions que poden fer entrar el públic al cinema, que no deixen de ser totes molt respectables i, perquè no dir-ho, alguna fins-hi tot admirable (efectes 3D, etc…). Jo vull destacar sobretot aquesta lectura “ecologista/naturista” (no sé com definir-ho ben bé…) de la pel·lícula perquè crec que val molt la pena.

A mostra d’exemple, només dir-vos que som molts els que després d’haver vist la pel·lícula desitjarien transformar-nos en un ésser Na’vi. En general per molts factors, però sobretot, per com entenen el món, la vida, la relació amb el planeta, sense descuidar la seva manera de viure que és extraordinaria! Només si la veieu, crec que podreu entendre el que us vull transmetre i el verdader sentit del títol d’aquest apartat que esteu llegint.

A l'esquerra Neytiri, de l'espècie Na'vi, i a la dreta Jack, dins el seu avatar Na'vi.

Si la llegenda de la fotografia no diu el contrari, es pot considerar que les fotografíes són extretes de: http://www.flickr.com/photos/officialavatarmovie/page2/

AVATAR es converteix en la pel·lícula més taquillera de la història a Espanya

Abans de complir un mes a les cartelleres espanyoles, ‘Avatar’ ja s’ha convertit en la pel·lícula més taquillera de la història a Espanya amb una recaptació de 40.357.225 euros. El film de James Cameron desplaça del primer lloc a l’anterior títol de ficció dirigit pel propi realitzador canadenc: ‘Titanic’, que segons les dades oficials de l’ICAA havia recaptat a Espanya un total 38.060.624 euros.

No obstant això, l’epopeia sobre l’enfonsament del transatlàntic segueix sent la pel·lícula més vista de la història a les sales espanyoles ja que va superar els 10,8 milions d’espectadors, pràcticament el doble de la xifra actual d”Avatar’. De fet, el film sobre els habitants blaus del planeta Pandora és superat per altres 15 títols més en l’apartat d’espectadors, tot i que previsiblement sigui almenys el segon lloc del rànquing de les pel lícules amb major nombre d’entrades venudes a Espanya, ara ocupat per el clàssic de Steven Spielberg “ET, l’extraterrestre ‘, amb més de 7,7 milions.

El factor fonamental que explica l’enaltiment d”Avatar’ com a pel·lícula més taquillera de la història és l’increment substancial del preu mitjà de l’entrada, sobretot en les localitats per a les sessions 3D. Si el 1998, l’any d’estrena de ‘Titànic’, el preu mitjà de l’entrada rondava els 3,5 euros (i no existien les projeccions en 3D), el 2009 va arribar als 6 euros com a conseqüència de les sales estereoscòpiques (entre dos o tres euros més cares que les entrades convencionals) i cal tenir en compte que més de la meitat dels seguidors de ‘Avatar’ van optar per les sessions 3D, les quals encara són més cares (uns 8 o 9€).

Font: http://www.cineytele.com/

La crítica

En part per l’expectació creada per l’aspecte tècnic-visual, la crítica especialitzada va rebre la pel lícula realment bé (prova d’això són les seves 4 nominacions als Globus d’Or), i per a la majoria dels mitjans dels Estats Units amb adjectius com  “gloriosa”, “èpica'” o un “espectacle visual sense precedents”.

«Gloriosa […] Creada per conquerir els cors, ments, llibres d’història i rècords de taquilla, la pel.lícula-la més cara de la història-, és gloriosa, ximple i feliçment esbojarrada .[…]( Cameron) no ha canviat el cinema, però amb gent blau i flora rosa ha confirmat que és meravellós ». Manohla DARGISA (The New York Times)

«[…] Els anys vinents definiran què pel lícules poden aconseguir-ho [la perfecció tècnic-visual de Avatar ].[…] Destinada a divertir. Ho farà ».  Richard Corliss (Times)

«” Avatar “de James Cameron, és la pel lícula més bonica que he vist en anys.» David Denby (The New Yorker)

«[Cameron] porta al cinema de ciència-ficció al segle XXI amb la meravella enlluernadora que és” Avatar “.[…] Cada bit de tecnologia en ‘Avatar’ serveix a un propòsit encara més gran; a una profunda història d’amor. »Kirk Honeycutt (The Hollywood Reporter)

«[…] Extraordinària […] Veient “Avatar,” vaig sentir una cosa semblant a quan vaig veure “Star Wars” el 1977. […] no és només un sensacional entreteniment, que ho és. És un avanç de la tècnica ».  Roger Ebert (Chicago Sun-Times)

Font: wikipedia

Recull de les cites més interessants sobre Avatar

Sobre la pel·licula:

– “Avatar és la més evocadora i lucinant pel lícula de ciència-ficció des de ‘Star Wars'”.- Steven Spielberg

– “Realment vaig pensar que aquesta pel.lícula és com un encreuament entre ‘El Mag d’Oz’ i ‘Apocalypse Now'” .- Rick Carter, Production Designer de Avatar.

– “[Avatar] transformarà el que la gent espera de les pel.lícules grans” .- Sigourney Weaver, interpreta la Dra Grace Augustine a Avatar

– “¿Que què penso d’Avatar? Que és una fotuda bèstia que colpejarà al cap a tot el món” .- Sam Worthington, interpreta Jake Sully a Avatar.

– “Volia que la meva primera ‘peli’ en 3D fora senzilla, però em van convèncer que havia de fer el meu ‘Star Wars'” .- James Cameron

– “Tradicionalment s’ha dit que el cinema és una manera de viatjar sense que un es mogui de la seva butaca, però Avatar converteix aquesta idea en alguna cosa literal” .- Sigourney Weaver

Sobre James Cameron:

– “[James Cameron] és conegut per ser un autèntic perfeccionista, i no dóna per acabada una història fins que se sent orgullós d’ella” .- Zoë Saldaña, actriu principal a Avatar.

– “[Amb James Cameron] quan alguna cosa és èpic, és èpic d’una manera que no has vist abans, i sents una empatia emocional amb els personatges” .- Giovani Ribisi, interpreta Selfridge a Avatar.

– “Jim sempre m’ha dit que [amb Avatar] vol portar de tornada a la gent als cinemes” .- Sam Worthington, actor principal en Avatar.

– “[James Cameron] ens fa sentir que només nosaltres som capaços d’interpretar el nostre paper i li interessen molt les nostres aportacions” .- Sigourney Weaver

Sobre els personatges:

– “[Avatar] és una bella història d’amor. És la història de l’auto-descobriment i maduració d’un home jove [Jake Sully]. Ell pertany a dos mons, i ha d’aclarir en aquest sentit” .- Zoë Saldaña, interpreta a Neytiri a Avatar.

– “[Neytiri] va créixer com una petita nena rebel. És una guerrera, vol caçar i entrenar per a una vida de guerrer. No vol ser una princesa i casar-se amb un príncep” .- Zoë Saldaña, actriu principal a Avatar.

– “La forma del meu personatge de enfrontar-se a la dura i aspra situació que es viu a Pandora és dura i aspra” .- Stephen Lang, interpreta el Coronel Quaritch a Avatar

Sobre la tecnologia:

– “L’obsessió de James Cameron […] era comprovar que el 3D no és només una tècnica al servei del cop d’efecte, sinó l’instrument per facilitar una experiència d’immersió total en la ficció” .- Sam Worthington

– “La tècnica del motion capture no té tant a veure amb l’animació com amb la interpretació: aquí és l’actor qui té el control” .- James Cameron

Zoë Saldaña dona vida a Neyriti

Apostem que Zoe Saldana serà la revelació de la pel.lícula. La seva exòtica bellesa (filla de dominicà i porto-riquenya) i el seu passat com a ballarina la converteixen en la perfecta Neytiri, l’amazones a qui dóna vida a Avatar. Neytiri és la co-protagonista del film: salva la vida de Jake Sully i és ni més ni menys que la filla dels caps Na’vi.

La maravellosa Zoe Saldana (foto extreta de http://www.comicbookmovie.com/)

Neytiri: "las chicas son guerreras"

font: http://www.facebook.com/?ref=home#/avatarspain?v=app_2347471856&ref=nf

Per a més informació, no deixeu de visitar els següents enllaços que són interessantíssims:

La fitxa, cartell, sinòpsis de la pel·licula “Avatar”

Com es va fer (tradicional “como se hizo”/”como se rodó la pel·lícula”)

Espero que aquest post us animi a veure la pel·lícula i a reflexionar sobre els problemes que passen al món. Per començar, si voleu, podeu deixar un missatge aquí mateix i així poder discutir les vostres reflexions tots junts.

Anuncis

2 Respostes to “AVATAR: la defensa de la naturalesa en totes les seves dimensions que invita a la reflexió”

 1. Joan Mundet said

  La veritat es que la pel·lícula m’ha agradat molt.
  1er- Com a espectacle visual, ja que ens permet veure fins a on pot arribar la tècnica avui en dia(sembla que no te límits), la imaginació es pot fer realitat i el nivell aconseguit es increïble, us imagineu tot això en mans d’alguns governs? si ens van fer creure que l’home havia arribat a la …., us podeu imaginar ara de que son capaços?
  2on-Per la denuncia del que està passant en moltes regions del nostre planeta(l’Amazones,Indonèsia,Mèxic,Congo,Etiòpia,Xina,litoral Mediterrani etc…….)traslladat a Pandora.
  3er-Per l’argument:La guerra entre tradició, cultura, supervivència, respecte per el medi ambient,aprofitament dels recursos,l’estudi científic, la investigació… contra el poder, la destrucció, el control,l’engany,la coacció, la submissió, l’atac preventiu, l’utilització de qualsevol mitjà per aconseguir recursos…..

 2. Costa M. said

  Joan!! Totalment d’acord amb tu!!

  Has fet un resum del que jo volia dir amb tota l’entrada del Blog aproximadament!!

  Dedueixo que la vas anar a veue en 3D?

  Tu també ets dels que encara no es creu de què l’home va arribar a la lluna l’any 1969?

  Vas veure el un gag de Polònia (TV3) “ZAPATAR” ? van sortir en Zapatero i la Chacón disfressats com els protagonistes d’Avatar! va ser molt bo!!

  Quina pena fa pensar, que en el fons la política a vegades és així de patètica, i sense caldre que es disfressin!! i també quina pena que no tothom sàpiga molts des aspectes que comentes en el 3er punt, com coneixes tu molt bé!!

  En part aquest blog el faig per treure’m la part de culpabilitat que tinc per no poder transmetre tot el que sé a més gent! Aquesta és una manera! I n’hi ha moltes més… Però mica en mica… No puc salvar el món!!

  Crec (i espero) que la societat cada vegada està més ben informada (els que volen) i espero que les noves generacions estiguin molt més conscienciades i preparades que les presents. En cas contrari, el futur pinta molt negre… començant pels recursos destinats a la investigació i acabant amb el Canvi climàtic Global que el planeta està patint, passant per les guerres i tot el que desconeixem d’injusticies que passen al món!!

  Bé, no em vull extendre més… tal i com t’he promés per e-mail, quan pugui publicaré una entrada referent a la conferència a la que vaig assistir ahir, la qual va ser molt interessant, “Copenhaguen i el canvi climàtic: una valoració des de Catalunya”, a càrrec del Sr. Josep Garriga, economista especialista en canvi climàtic, director de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic entre el 2006 i el 2009; i presentada per el Dr. Josep Calbó, vicerector de Recerca i Transferència de la Universitat de Girona (el qual tinc l’honor que sigui el meu tutor!!).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: