Perquè el cel és blau

i els núvols són blancs?

El passat agost ha estat el tercer més càlid d’aquest segle

Posted by Costa M. a 22 Setembre 2010


Segons l’Agencia Estatal de Meteorologia (AEMET) l’agost que acabem de passar ha estat molt càlid, amb temperatures mitjanes superiors a 1,5 º C al seu valor normal (Període de Referència: 1971-2000), el cinquè mes d’agost més càlid des de 1971 i el tercer del que portem de segle XXI. Les precipitacions han quedat una mica per sota de les normals, amb una mitjana de 18 mm enfront dels 23 mm del valor de referència.

Pel que fa a la distribució geogràfica de les temperatures del mes, cal destacar que agost va resultar extremament càlid a Extremadura i Andalusia Occidental, amb anomalies tèrmiques superiors als 2 º C, arribant fins i tot a arribar a aquesta anomalia valors per sobre dels 3 º C en el baix Guadalquivir, el que va fer que en nombroses estacions d’aquestes dues comunitats les temperatures mitjanes mensuals d’agost superessin els anteriors valors màxims de les respectives sèries històriques.

Temperatura agost 2010

A la resta de l’Espanya peninsular el mes va tenir en general caràcter molt càlid, amb anomalies compreses entre 1 º C i 2 º C. Només a les regions cantàbriques, nord i est de Castilla i Lleó, Aragó i zona de València les anomalies tèrmiques van quedar per sota d’1 º C, tenint tot i així el mes en aquestes zones caràcter càlid. A Balears les temperatures mitjanes van ser normals o lleugerament inferiors a les normals, mentre que per contra a les Canàries, el mes va ser molt càlid, amb anomalies tèrmiques que van oscil.lar en general entre 1 º C i 2 º C.

Tot hi que els termòmetres d’aquest tipus no són gaire fiables (perquè sovint no compleixen els requisits com els d’una estació meteorológica), si que reflecteixen la calor que ha arribat a fer aquest estiu (Font: Wikimedia Commons)

Pel que fa a l’evolució de les precipitacions al llarg del mes, cal indicar que a la primera desena només es van registrar precipitacions significatives en àrees del quadrant nord-est peninsular, sent més importants al País Basc, àrea Pirenaica, nord de Catalunya i sud d’Aragó, amb totals superiors als 20 mm en aquestes zones.

La segona desena d’agost va resultar la més plujosa, afectant principalment les precipitacions a Andalusia i regions mediterrànies, en punts de Múrcia, València, sud-est de Castilla La Mancha i interior d’Andalusia aquestes precipitacions van ser localment intenses, destacant per la seva excepcionalitat l’episodi de pluges torrencials esdevingut a última hora de la tarda del dia 16, que va afectar algunes zones de la província de Còrdova, amb un registre superior a 200 mm, acumulats en unes poques hores, a la localitat d’Aguilar del Río.

La tercera desena va ser molt seca, de manera que les precipitacions només van afectar, en general de forma feble a molt feble a Galícia i extrem nord peninsular, amb total absència de pluges a la resta d’Espanya.

Font: AEMET

Per a més informació:

– http://www.aemet.es/es/noticias/2010/09/climatologicoagosto2010

– http://www.aemet.es/documentos/es/elclima/datos_climat/resumenes_climat/mensuales/2010/res_mens_clim_2010_08.pdf

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: